Опубліковано: 06.01.2016
Святвечір. Багата кутя
Святий Вечір (Свят-вечір, Багата Кутя, Вігілія) — одне з найурочистіших християнських свят. Його відзначають напередодн іРіздва по богослужінні, 6 січня нового стилю за григоріанським календарем та другий раз — 18 числа нового стилю січня місяця, перед святом Богоявлення.
Із Свят-вечором пов’язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки, крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. Страви мають бути пісними, оскільки Свят-вечір припадає на останній день пилипівського посту.
Кутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски. Червоний кут (покуть), де тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами». Власне, кутя з узваром є своєрідним символом смерті Христа, тому при поминках обов’язково готують цю страву і її іще називають «четвертою страшною кутею».
Коментувати