День знань — день початку навчального року в Україні та деяких інших країн, зокрема в країнах СНД. Для першокласників це «Свято Першого дзвоника», для всіх інших — початок нового навчального року. Часто цей день називають просто «Перше вересня» чи «День першого вересня».

Історія свята сягає своїм корінням у традиції стародавньої Іудеї, де цей день відзначався як свято закінчення жнив. В цей день, згідно святого Євангелія, Ісус звернувся з проповіддю до народу. Таким чином, 1-е вересня стало вважатися християнами, як знаменна подія. Церква Христова пов’язує цей день з перемогою імператора Костянтина під прапором християнства над своїм супротивником – Мавксентием, що поклало початок офіційного визнання Христової Церкви та її переможної ходи по просторах Візантійської імперії. Волею імператора Костянтина в 325 році нашої ери був скликаний перший вселенський собор, де крім інших було й рішення про початок нового року з 1 вересня.

На Русі цей день стали почитати тільки з 1492 року, за указом Івана IV (Грозного), який наказав перенести святкування і зустріч Нового року з березня на перший день осені.
З історії нам відомо, що перші навчальні заклади існували при церквах. Так і вийшло, що початок навчання було приурочено до початку церковного, а пізніше і мирського, нового року. І навіть указ імператора Всія Русі Петра I про перенесення святкування і обчислення нового року на січень місяць не змогло вплинути на сформовану традицію. Так і залишилося 1 вересня святом початку навчання, святом учнів.
Історично не всі навчальні заклади починали навчальний рік 1 вересня. Наприклад, у часи Петра I у деяких школах і гімназіях навчання починалося в кінці серпня-середині вересня або жовтня, сільські школи починали працювати з 1 грудня.
Навіть в СРСР до середини 30-х років XX століття не було точної дати початку навчального року. Відповідно до постанови Раднаркому від 14 серпня 1930 року, констатувалося, що «всі діти у віці 8-10 років повинні були бути прийняті в школу восени».
Лише 3 вересня 1935 року постановою Раднаркому і ЦК ВКП(б) було введено єдиний початок навчальних занять у всіх школах СРСР з 1 вересня, а закінчення диференційовано – у перших трьох класах – 1 червня, в 4-7 класах – 10 червня і 8-10 класах – 20 червня.
Одним з творців свята вважається Брюховецький Федір Федорович. Офіційно «День знань» був заснований 1 жовтня 1980 року на підставі Указу Президії Верховної Ради СРСР № 3018-Х «Про святкові і пам’ятні дні», в редакції Указу Президії Верховної Ради СРСР від 1 листопада 1988 року N 9724-XI «Про внесення змін до законодавства СРСР про святкові і пам’ятні дні».

Це свято може проходити в різні дати і називатися по-різному в різних країнах. І так цікаво дізнатися, які є традиції свята Першого дзвоника у інших.

Україна

Традиційно цього дня в школах проходять урочисті лінійки, присвячені початку навчального року. Прийнято в цей день дарувати квіти своїм вчителям. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проходить перший святковий урок, який кожного року має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання — іноді видача підручників, для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується.

Росія

У школах проходять урочисті лінійки, також існує традиція дарувати квіти вчителям, і відбувається перший урок — «Урок Миру».

Вірменія

Першого вересня відзначають «День знань, писемності та літератури». Цього ж дня починаються заняття у ВНЗ і школах, проводяться урочисті збори і традиційний «перший дзвінок» для першокласників.
Туркменістан
Відзначає День знань та студентської молоді. Тисячі першокласників вперше підуть до школи, а вузи республіки поповняться новими студентами. Свято відзначається на найвищому державному рівні.

США

Школи США вільні вибирати день початку навчального року в рамках встановленого періоду – з середини серпня до середини вересня. У перший день школи ви не зустрінете школярів у формі. Джинси, футболка, кросівки, улюблена зачіска (навіть з прокрашенние кольоровими пасмами) – дитина йде в школу у вільному стилі. Святкова лінійка з першим дзвінком – цієї традиції в американських школах немає.
Поширене у США home schooling – домашнє навчання, тому не всі першокласники поспішають в школу в цей день. Це може бути цілком здорова дитина, але батьки вирішують не відправляти його в школу. Навчання дитини вдома найчастіше стає турботою батьків, а не репетиторів. Для організації домашнього навчання батьки подають програму навчання дитини у відповідну інстанцію. Туди ж вони будуть зобов’язані здавати звіти про успіхи дитини в навчанні.

Канада

У Канаді 1 вересня діти не йдуть до школи, коледжу чи університету — вони святкують разом з батьками не День Знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці — Labor Day — і вважається офіційним закриттям літнього сезону. Зазвичай жителі Торонто сім’ями їдуть за місто на вікенд, або ж смакують барбекю в сусідньому парку. А школа для всіх стартує на наступний день, у перший вівторок вересня.

Ізраїль

В Ізраїлі перший день навчання – 1 вересня. Але в ізраїльських школярів іноді вересень сповнений вихідних через єврейський новий рік та інші традиційні свята. Святкова лінійка проходить під час другого уроку. Але діти приходять в школу на перший урок у 8:15 і знайомляться, спілкуються зі своїми однокласниками. На лінійці кожен рік можна спостерігати політ кулі в небі. Діти пишуть на повітряних кульках свої побажання і відпускають їх в небо. Ізраїльські школярі зазвичай носять футболку з емблемою школи. В будні дні вона може бути будь-якого кольору, а в свято – тільки біла. У прохолодну погоду діти надягають фірмові байки.

Німеччина

У Німеччині, як і в США, немає єдиного дня початку занять. В одних районах Німеччини навчальний рік може початися в серпні, в інших – у вересні. Єдиної вікової норми теж не встановлено. Можна віддати дитину у школу в 5 або в 6 років – як тільки дитина буде готова. Готовності дитини німці приділяють велику увагу.
У День Знань приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Раніше кульок першокласника сповнювали солодким. Сьогодні заради здоров’я дітей його наповнюють канцелярським приладдям, іграшками і навіть книгами. Ну, звичайно, є і невеликий солодкий сюрприз. Попередньо клеять кульок самі діти, а наповнюють його батьки. Перед відкриттям кулька обов’язкові фото на пам’ять.
Перший день у школі Німеччини зазвичай святковий. Може проводитися богослужіння, екскурсія в 3-4 класи для першокласників. Обов’язковий урочистий момент – святковий вихід нових учнів у супроводі класного керівника в класи із загального залу.

Японія

1 день навчального року в Японії, як правило, доводиться на 1 квітня. Японські першокласники приходять до школи нарядними. Святкова лінійка проводиться тільки для першокласників в актовому залі. Їх вітають вчителі, вирішують організаційні питання з батьками, і в I половині дня діти йдуть додому. Потім у першокласників та батьків є тиждень на підготовку до школи. І вже через тиждень, в школу йдуть всі школярі.
Обов’язкова шкільна форма зазвичай тільки в приватних школах. А для звичайної школи може бути досить якогось відмінного головного убору. Для дівчат це може бути панамка, а для хлопчиків – кепка. Неодмінно на них буде емблема школи.
Отже, кожна країна по-різному відноситься і організовує початок навчального року.

Зазначимо дати початку року для деяких інших країн:
Чехія, Білорусь і Прибалтика – 1 вересня;
Італія – 1 жовтня;
Швеція – 15 серпня;
Греція – 12 серпня;
Австралія – 1 лютого.
У Франції та Іспанії немає єдиного чіткого строку для початку навчального року.

Але 1 вересня є не лише Днем знань. 31 серпня 1991 року в Ташкенті була проголошена незалежність і суверенітет Республіки Узбекистан. Країна знайшла свої власні символи: прапор, гімн і герб. Була затверджена Конституція Республіки Узбекистан. З тих пір 1 вересня є державним святом і відзначається по всій країні масовими урочистостями.